Saabiklubi III Sügisralli 13.-14.11.2010

Sestdien, 13. novembrī, Igaunijā, Tāgepere, netālu no Latvijas robežas norisinājās Igauņu SAAB Kluba Rudens rallijs.Pirmkārt, jāuzslavē igauņi par to, ka savu pasākumu pieskaņoja mums, jo sākotnēji tas tika paredzēts nedēļu ātrāk, turklāt no Tallinas šurp bija jābrauc lielāks gabals nekā no Rīgas. Otrkārt, mēs varam mācīties viesmīlību no igauņu saabistiem - visi materiāli tika izdalīti angļu valodā, krieviski viss tika sīki, smalki izskaidrots, un, treškārt, balvu fonds - balvu bija milzīgs daudzums, dažādās un atbilstošas tēmai!

Izbraucām no Rīgas laicīgi, lai paspētu Brālī un Valmiermuižā iepirkt alu un paēst brokastis. Izrādījās, ka Brālis strādā no 10.00, bet, sagaidot Siguldas autobusu, alus tika iegādāts. Valmiermuižā veicās mazāk, jo 12.00 gaidīt nebija laika. Toties Rūjienas vienīgās ēstuves Trīs Draugi virtuvē mums izdevās atrast atsaucīgas pavārītes, kas līdz kroga atvēršanai un saimnieces atnākšanai mūs jau bija paspējušas gardi paēdināt!

Pie robežas sākās jautrība – ceļš tika remontēts, brīžiem šķita, ka pielijusī slidenā māla zupa uz ceļa mūs neglābjami iesūks vai izmetīs uz lauka, tomēr vienbalsīgi nolēmām, ka „short-cut” caur mežu ir jāizmanto, un uz satikšanās vietu izbraucām pa vēl čābīgāku ceļu, pa ceļam apspriežot automašīnu „pannu” lietderību cīņai pret nevietā mālos augošiem akmeņiem.Taagepera

Satikšanās vieta bija nelielā kā Mežotne ciematiņā ar skaistu muižu, kur viesu namā brīnījāmies, ka mums jau ir uzklāts galds, tomēr, tā kā pie tā mūs neaicināja, liekot nekavējoties stāties uz starta, nopriecājāmies, ka vakarā būs bagātīgs bankets. Kā beigās izrādījās, viss bija sashēmots pa minūtēm - kamēr mēs mežā, vietējie šeit paspēja noturēt bēru mielastu.

Startā mums iedeva karti un fotoleģendu. 6 azimuta punkti bija jāatliek no 6 startam tuvākajiem kontrolpunktiem, punktu vērtības svārstījās no 100 līdz 400 punktiem, pie tam dažos punktos bija iespējams iegūt 2 bildes, tādējādi viena punkta vērtību dubultojot. Ceļi – kā jau rudenī – pielijuši lielām peļķēm, slideni un brīžiem atgādināja 4x4 formāta sacensības, ja gribēja piebraukt purvā esošajiem kontrolpunktiem. Dubļos neiestiga gandrīz neviens. Galu galā nepārtraukti lija jau 3. dienu. Vietām bija arī asfalts :) Visus KP būtu iespējams paņemt tikai tad, ja laika būtu bijis 1,5x vairāk un neiestātos piķa melna tumsa. Braucām prātīgi, vidējais ātrums ne vairāk par 65 km/h - nav labāka ātruma ierobežošanas rīka par apziņu, ka ir iespēja satikt ikauņu CP :-D.

Kartes grafika bija līdzīga mūsu Zemesdienestu kartēm, un KP atrašanās vietas atzīmētas citādāk - ar bultām, nevis kā pierasts mūsu orientēšanās sacensībās, bet visumā KP bija atlikti precīzi. Jāmeklē bija viss kas, sākot no akmeņiem, plāksnītēm, ceļu norādēm, ugunskura vietām, degvielas mucām un beidzot ar... priedi... mežā :-O. Šo KP normāli cilvēki „ņēma” kājām, jo tas atradās 45 grādus slīpa meža ceļa galā, bet latviešu „širmovikiem” izdevās tam piebraukt klāt. Divreiz :-O! Dažus KP sargāja suņi, tāpēc tie bija jāfotografē īpaši ātri.

Kopā bijām 4 LV auto - 900 OG, 2x 9-3 OG un 9000 NG, igauņus pārstāvēja 3 x 900 OG, 9000 NG, 2 x 9-5.

Pēc finiša kārtīgi izpērāmies pirtiņā. Bija ļoti karsti un labi. Tā kā „āra kubuls” bija paredzēts nākošajai atpūtnieku kompānijai, vietējam pirtniekam, nojaušot latviešu izgājienus, 2h lietū un tumsā nācās veikt tā fizisko apsardzi.Vakarā sacienājām ikauņus ar Brāļa alu un kāpostu zupu, viņi mūs ar pašu ceptu maizi.Kad paziņoja rezultātus, bija gan neviltots prieks par mūsējo labajiem rezultātiem, gan mazliet neērti, ka savācām gandrīz visas balvas. Balvas dalīja vienkārši un eleganti – 1. vieta izvēlas sev tīkamu balvu, tad 2. vieta utt.  Balvu bija daudz. Ļoooti daudz – 9-5 diski, OEM logu slotiņas, instrumentu komplekts ar miljons vienībām, NGK siltās jakas, 100 litri 5-30W OEM eļļas, pulēts nerūsējošā tērauda izplūdes bundulis, Dž.Klarksona grāmata, izbrauciens ar jahtu, 100 kg grillogļu! Vakara pasēdēšana izvērtās patiešām sirsnīga un draudzīga, jā, arī pietiekami skaļa, kā nekā mums līdzi bija Kluba „Lidojošais Pensionārs ar Balseni”. Runāts tika 4 valodās, jakas izsolē lotes tika dotas 3 valūtās, sapratāmies lieliski.

Paldies igauņu SAAB klubam un īpaši Valdo par jauko pasākumu! Malači!

 

Bildes: Kristaps, Arnijs

 

Rezultāti (nepilnie):

1. Ārnijs, Ingus, Zinta
2. Igauņi (neatceros vārdus)
3. Inesis, Ainārs, Normunds,
4. Romāns, Vitālijs, Vita, Anastasija
5. Kristaps, Martins
6. un uz leju - igauņi
 

Diskusijas

Vienmēr Jūsu spriganais Latvijas SAAB Klubs

Pielikumā vakara "folklora":

-Igauņu sastāvā bija arī Latvijas izlases dalībnieki!

-Stūrmanis bez mēroga nav nekāds stūrmanis! (Inesis par Ingu)
-Būs arī grantene... Bija arī asfalts! (Info pirms un pēc rallija)
-Kas nevar uzbraukt šinī kalnā? (Arnijs 2x uzbrauca meža kalnā, kas pieklātos 4x4 auto)
-Ko igauņi varētu likt meklēt mežā? Loooģiski - koku! (KP-priede)
-Kas Tu par sargu, ja pie Tevis nevar nopirkt alu! (saruna alusbrūzī, kas nestrādā norādītos laikos)
-Kad saimniece atnāca un atvēra kafe Rūjienā, mēs jau bijam paēduši un gatavi samaksāt (Trīs Draugi)