Apple un Mac

Bez SAAB'iem nomoka arī citi jautājumi
User avatar
edijs
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 5114
Joined: Wed Jan 16, 2008 8:03 am
Location: Riga
Contact:

Apple un Mac

Post by edijs »

9k siksnas mainīšanas topiks ir gana piedrazots, jāpārceļas uz jaunu vietu. Un tā kā par šīm Apple un Mac lietām gan jau vēl tiks runāts un runāts, tad lai iet viens jauns topiks.

Greger: pārādīt tās newindows kaifa fīčas jau var, bet tas nav tas pats, kas pašam pamēģināt. Ir jau tādas lielas un pamanāmas lietas - piemēram Spaces, respektīvi vairāku desktopu sistēma. No laika esmo lietojis šo lietu iekš citām *nix'īgām sistēmam. Vienā darbavirsmā Firefox, otrā Skype, trešā kaut kāds softs vaļā, ar kuru kaut ko veidoju, ceturtā torrenti teiksim. Utt. Var jau teikt, ka nu i napig, var gana labi iztikt, ja tas viss ir vienā darbavirsmā. Bet reāli novērtēt šīs fīčas ērtumu un priekšrocības tu sāc vien tad, kad pats palieto kaut dažas dienas. Un tad saproti, ka bez tā dzīvot vairs negribās. Sīkums, bet patīkams. Un kāpēc Microsoft nav arvien to savā sistēmā iestrādājis, nesaprotu. Esmu mēģinājis likt uz Windows dažus vairāku darbavirsmu emulēšanas softus, bet tas nav tas - bremzīgi un kokaini. Protams, bez tā var iztikt un uz darba kompja arī iztieku. Taču sajūsmā neesmu. Programmu instalēšana - iekš osx tā pa lielam ņemot programmas tiek vienkārši atarhivētas, iekopētas un lietotas, nevis instalētas sistēmā. Respektīvi - nav tā, ka sainstalējot kaudzi ar softiem, tu piedirs reģistru kā windowsā, tas sāk bremzēt, utt. Tāda reģistra vienkārši nav. Ai, vispār ir vēl čupām tak arī visādu sīkumu, kas varbūt sākumā škiet maznozīmīgi, bet kopā tie veido sistēmu, kuru ir ērti un patīkami lietot. Tu vienkārši nopērc, ieslēdz un lieto, sistēma veidota tā, lai mirstīgais lietotājs var vienkārši lietot, sev vajadzīgās darbības izveicot maksimāli ērti un intuitīvi. Un softi jau arī ir feini - teiksim, ja sanāk tā pavairāk bildēt un grib savu fotokolekciju turēt kaut necik kārtībā, tad iPhoto ir vienkārši ūberalles softs. Vienkāršs lietošanā, bet tik sasodīti labs. Un analoga vienkārši nav. Gan jau būs, bet tikmēr Apple atkal būs soli tālāk. :)

Ok, īstenībā te varētu vēl viskautko pieminēt. Bet tas nekam neder, vajag arī vizuālus uzskates materiālus. Drīzāk kādā saabmītingā pie alus kausa un ar līdzpaķerto kompīti. Neba tāpēc, ka es gribētu kādu pārliecināt. Nebūt nē. Windows nemaz nav tik slikts. Bet ir kaudzēm cilvēku, kas tīri tikai nezināšanas dēļ nav saņēmušies pamēģināt kaut ko citu. Visādu iesīkstējušos stereotipu dēļ. Un jāsaka, ka es pats biju tieši tāds pats. :) Lai gan sēdēju jau labu laiku uz linuksīgas sistēmas mājās, tomēr uzskatīju, ka Osx un Mac nav priekš manis, jo tas taču ir dārgi un es savā linuxā varu salikt dafiga vairāk visādus skaistus efektiņus un uztaisīt tik pat ērtu kā osx. It kā jau taisnība - var uzlikt Ubuntu Linux un sašķūnēt viņu ļoti līdzīgu Osx gan izskata, gan lietojamības ziņā. Tikai te ir viena nianse - ne katrs to prot darīt un ne katram, kas varbūt arī prastu, ja paraktos pa googli, ir baigā vēlme tērēt savu laiku, ja ir iespēja vienkārši uzlikt un lietot.
elmo wrote:Nu ja es būtu ieguldījis Ls 1800 lai nopirktu Makbuku Pro, es ar droši vien plātītos ar savu pirkumu un slavētu maku, lai attaisnotu savu izšķērdību!:woohoo:
Turklāt tā plātīšanās, ka makbukiem nav vīrusu man šķiet galīgi neaktuāla, jo šķiet, savu pēdējo vīrusu saķēru kaut kad tālajā 2003.gadā.
Un vēl kas man likās jocīgi, āboluveikalā apskatītajiem makbukiem nebija man vitāli nepieciešamā FireWire savienojuma ligzdas!Kur tad lai piespraužu savu ārējo cietni?
Un tad vēl tāds sīkums kā pirātiskās programmatūras trūkums! Bagātie kungi protams var atļauties visu piepirkt klāt, bet nabadzīgie bauri sev nepieciešamo tomēr meklē iekš piratebay.com
Un godīgi sakot, par ābolīša cenu man sanāk vismaz 3 ļoti jaudīgi datori ar visām iespējamajām pieslēgvietām un ļoti ietilpīgiem cietajiem diskiem un ļoti labām grafiskajām kartēm un pat iespējams iebūvētu DTV tjūneri. Un ja vēl tām kastēm uzmet virsū LINUX, njāa, reāli pa čīpo un nekādu vīrusu! :D
Bet nu katram savs!
1800 lati? :) Nav bik pa daudz? Ok, sakomplektēt jau var viskautko. :) Tādam parastam mirstīgajam lietotājam parasti ir gana ar 13" Macu. Pie tam reku tikko iznāca jaunā Pro sērija, kurā ir arī 13" variants (agrāk Pro bija tikai 15 un 17 collas). Cena 1199 dolāri. Lai nav pa īsu ar divi gigi rama, piemetam vēl divus. Un cieto disku no 160 uz 250 palielinam (var jau vairāk, bet manuprāt laptops nav vieta, kur glabāt baigo kaudzi ar failiem - tam vajag ārējo cietni). Attiecīgi vēl plus 100+50, kopā 1349 dolāri. Ko mēs kvalitātes ziņā varam likt blakus? Es teiktu, ka šo to Dell'iem, XPS'us teiksim. Nu, un Sony Vaio. Vēl kaut ko? Ok, var nopirkt divus, divarpus un varbūt pat trīs Acerus/Fujitsus un tamlīdzīgus pa kādām 300-400 latvju naudiņām. Bet tas nav gluži Dell, Sony un pat ne HP. HP manā skatījumā nav slikts, tādā vidusmēra klasē pat būtu uzskatāms par labāko - labs dzelzis par nesliktu cenu. Un tomēr tā nav biznesa klase. Ā, un varam jau arī uz augšu paskatīties - uz 15 un 17 collu verķiem. Un arī redzēsim, ka līdzīgas kvalitātes citu brendu ražojumus nemaz baigi lētāk nedabūsim. Teiksim 17 collīgais Dell'a Xps m1730 vai kāds tur tas cipars bija nebūt nemaksā lētāk par 17'collu macbook pro. Tikai atļaušos pieminēt, ka tas m1730 ir reāls klucis salīdzinot ar mac'u, vairāk tāds pārvietojams stacionārais kompis, kamēr mac'u tomēr vēl var ielikt somā un kaut kur aizstiept šad tad. Bet tas tā. Vēl atļaušos piezīmēt, ka Mac'am tomēr līdzi nāk arī operētājsistēma, kas ietilpst cenā. Un nesakiet, ka vairums Laptopiem tak arī nāk Windows OEM virsū jau no rūpnīcas. :) Jo ar pliku Windows jūs nevarat ne pusi izdarīt no tā, ko ar pliku, tikko izpakotu Mac'u un Osx.

Vispār jau šis stereotips par Mac'u dārdzību it kā ir pamatots. Jā, vēl nemaz ne tik sen atpakaļ tiešām par to cenu varēja nopirkt divus pīšļus ar līdzīgām iekšām. Bet nu pat šis tas ir mainījies. Un man nešķiet, ka 600-700 lati par labu kompīti ir traki daudz, katrā ziņā nesanāk vairāk, kā par līdzvērtīgu cita brenda ražojumu. Ok, tas attiecās vairāk uz laptopiem. Ja paskatamies uz uz iMac'iem, tad jā - par to cenu tik tiešām var sakomlektēt divus līdzvērtīgus pīšļus. Plus nopirkt licenzētu OSX un uzlikt uz tās saskrūvētās kastes. (Tagad tas ir izdarāms gana vienkārši. Jā, license enivej tiek pārkāpta, jo tur rakstīts, ka osx drīkst griezt tikai uz Apples dzelžiem, bet nu vismaz savam sirdsmieram var nopirkt, lai ir sajūta, ka neesi nozadzis.)

Un vispār. Runājot par to, ka kaut kas labs ir dārgāks, paceļās sekojošs jautājums - kāpēc, mēs, cienītie kungi un dāmas, braucam ar saabiem, nevis ar fordiem? :D Ok, man nav izteiktu antipātiju pret Fordiem, kā nekā manas pirmās trīs mašīnas bija tieši šī brenda ražojumi. Un joprojām es siekalojos gar smukiem cosīšiem. Bet tā pa lielam ņemot - kāpēc mēs braucam ar saab'u, kuri daudzi uzskata par nu baiiiigi dārgo ekspluatācijā? Kāpēc ne ar kādu opeli, toyotu, utt? Es neskaitāmas reizes esmu šito dzirdējis - ai, tas tak saabs, tam jau detaļas kā lidmašīnai maksā, es to nevaru atļauties, rij arī droši vien kā raķete, utt. Un jāatzīst, ka es pats muldēju ko stipri līdzīgu, kad savulaik brālēna sencis mēģināja man iestāstīt, lai metu tak ārā savu sirņiku un pērku saabu. :) Es teicu - nu nē, reku fordam detaļas ir pa piečuku spainī, es nevaru atļauties tam saabam kaut ko pirkt. :D Bet, ja sākam skatīties reāli - nav tak tā, ka kaut kādas ejošākās lietas būtu saabam piecreiz dārgākas kā fordam. Nu nav. Šķībacaino autiņiem dārgāk. Un neplīst jau arī visu laiku, ko nevarētu teikt par identiski nobrauktu fordu. Un, ja arī šis tas maksā dārgāk un beņu arī patērē vairāk, tad es vismaz jūtu, par ko maksāju. Par komfortu un kvalitāti ir jāmaksā. Un, ja tas nav astronomiski vairāk kā par sūdīgāku ražojumu, tad man galīgi nav žēl. Un tas pats lūk attiecās uz Mac'u - pat ja tīri tā pēc dzelžu parametriem noliekot divus identiskus pc/mac blakus un salīdzinot cenu secinātu, ka pēdējais ir par pārsimts dolāriem dārgāks, tad tas nebūtu arguments manai izvēlei. Jo piemaksāt par labu mantu nav žēl. Savukārt, ja cena nebūt nav lielāka kā analogiem - tad tak vispār nav jautājumu. :)

Par tiem pirātiskajiem softiem uz Osx. Es arī par šito baidījos, pirms reāli biju piesēdies pie šīs sistēmas. Redzēju, kā pāris mani draugi ik pa laikam nopērk kādu softiņu pa 10-20-30 dolāriem un domāju - oj, nē, tas nav priekš manis, es gribu zagt. :D Taču izrādās, ka torrentos ir arī čupām crackota softa priekš Osx. Pie tam, ar tiem osx softiem ir tā, ka katrā lauciņā ir pa vienam, diviem varbūt trim labiem softiem. Un tiešām tik labiem, ka neko citu neprasās. Tik labiem, ka dažkārt šķiet, ka varētu pat 10$ samaksāt par to, ko diendienā lieto. Uz windows savukārt ir n'tie ftp klienti, n'tie torrentu klienti, viss ir pieejams tik plašā klāstā, ka cilvēkam grūti izvēlēties. Ak jā - ir tak arī gana daudz freeware softa uz osx. Neviens neliek pirkt kaut kādu advancētu ftp klientu, ja reāli izmanto šamo reizi mēnesī un ar freewares opcijām ir atliku likām. Un kā jau teicu - arī pirātiskie softi ir viegli sadabūnami. Arī tādi lielie, kā Final Cut, Logic Studio (nokačāju, ja kādam vajag, kopā 50 gigas), Photoshop, utt.

Nevienu negribu par neko pārliecināt. :) Katrs lieto, kas kuram tuvāks. Vienkārši pēdējā laika pieredze rāda, ka ir gana daudz lietotāji, kuri stingri turās pie savas ierastās logu sistēmas tikai un vienīgi nezināšanas dēļ. Un tad, kad parādi viņiem, kā ir attīstījusies pa šiem gadiem cita ražotāja operētājsistēma, viņi noplāta rokas un saka - bļiiin, es arī šitā gribu. Tie, kas pamēģina, parasti arī neatiet. Nezinu nevienu, kurš pēc osx lietošanas uzsākšanas būtu pārgājis atpakaļ uz windows. Un laikam ir iemesli. Ok, ir pāris izņēmumi - linuxgeeki, kuri uzlikuši osx, paspēlējušies un sapratuši, ka viņiem vajag tomēr sistēmu, kur var pats pa konsoli burties un viskautko piešķūnēt kaut katru dienu. :) Un es pats arī tā darīju. Līdz apnika, jo kādēļ gan šķūnēt to, kas jau by default ir tāds, kādu vēlos.

Un par vīrusiem. Daudz kas atkarīgs no tā, kādiem mērķiem kompis tiek lietots. Ja ir kaut necik lietojams firewallis, tad caur netu varbūt arī nekas netiks iekšā. Pirātisku softus vilkt nedrīkst. Ja velk - rūpīgi jāčeko ar kādu vīrusķērāju. Un ne vienmēr, ja teiksim kasperksis pasaka, ka viss tīrs, tas nozīmē, ka tik tiešām tīrs. No piedrazotām fleškām var izvairīties, atslēdzot Autoplay. Utt, utjp. Vārdu sakot - ja prātīgi lieto savu kompīti, tad tā winda var dzīvot ilgi un problēmu varbūt arī nebūs. Ja vēl ir kaut tas pats kasperskis, kas katru dienu apdeitojas, tad pavisam feini. Bet ar noteikumu, ja ar to kompi neko tādu īpašu nedara. Respektīvi - ir words/exelis, tiek lietots skype/firefox/torrenti. Bet, ja sāk uz savu roku vilkt visādus nezināmas izcelsmes softiņus, tad kasperskis dažkārt var arī nelīdzēt. Vai arī tur nostrādā cilvēku stulbums un viņi allowē to, ko nevajadzētu. Īsti nezinu kā, bet visai regulāri sastopos ar kāda lietotāja piedrazoto kompi un īpašnieks, protams, plāta rokas un saka, ka neko taaaaadu nedarīja. Kaut ko esot spiedis un tad esot sanācis tā un šitā. :)


Damn, neprotu lakoniski izteikties. :D
Saab 900OG T8 '84., Saab 9000 Aero Maptun Stage 3, Saab 9000 Aero Hirsch Performance Stage 1
Saab 9000 rezerves daļas - http://9000.lv/ - 26 316 361
User avatar
iERiS
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 364
Joined: Tue Jan 15, 2008 12:05 am

Re:Apple un Mac

Post by iERiS »

ārprāc, kur tā var pierakstīt? :)
SAAB 99 Rally Blue '76
SAAB 96L Topaz Yellow '76
SAAB 9-3 Convertible Blue '02 Maptun stage 1
Volvo XC60 AWD R-Design Black '15 Polestar chip
ex. SAAB 9000 CS Black '95 Hirsch stage 1
ex. SAAB 900i OG Silver '89
ex. SAAB 900i OG Black '89 Aero moldings
User avatar
edijs
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 5114
Joined: Wed Jan 16, 2008 8:03 am
Location: Riga
Contact:

Re:Apple un Mac

Post by edijs »

Ak jā, vēl kas. Nav jau jāpērk Mac dzelzis, lai lietotu Osx. Ja ir dzelžu ziņā līdzīga sistēma, var Osx uzgrūst arī uz PC. Līdz šim tas notika ar īpaši sagatavotu distributīvu palīdzību (var satorrentot). Uzlikt viegli - nokačā, iecep iso, bootojies un instalē. Mīnusi - nevar taisīt updeitus uz svaigāku sistēmas versiju pa taisno no Apples - tas beidzas ar neejošu sistēmu. Tā nu man uz kompja stāv 10.5.3 versija, lai gan citi jau lieto 10.5.7 ar šādām tādam jaunievestām fīčām. Bet nupat kā ir izdomāts veids, kā uz PC uzlikt osx pa taisno no retail diska un ar iespēju taisīt visus apdeitus pieklājīgā veidā. Taisos tuvākās dienās šo operāciju uz sava Dell'a izveikt un tad ziņošu, cik viegli/neviegli tas ir izdarāms.
Saab 900OG T8 '84., Saab 9000 Aero Maptun Stage 3, Saab 9000 Aero Hirsch Performance Stage 1
Saab 9000 rezerves daļas - http://9000.lv/ - 26 316 361
User avatar
edijs
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 5114
Joined: Wed Jan 16, 2008 8:03 am
Location: Riga
Contact:

Re:Apple un Mac

Post by edijs »

iERiS wrote:ārprāc, kur tā var pierakstīt? :)
Man tie pirksti tādi īpaši ātrdarbīgi, rakstu normālas runāšanas ātrumā. Nu, kā jau programmētājam pienākās. :D
Saab 900OG T8 '84., Saab 9000 Aero Maptun Stage 3, Saab 9000 Aero Hirsch Performance Stage 1
Saab 9000 rezerves daļas - http://9000.lv/ - 26 316 361
User avatar
Gregers
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 4086
Joined: Thu Jul 10, 2008 11:05 am
Location: Riga
Contact:

Re:Apple un Mac

Post by Gregers »

Bravo!!! Vēlāk noteikti vēlēšos dažus punktus aprunāt
User avatar
edijs
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 5114
Joined: Wed Jan 16, 2008 8:03 am
Location: Riga
Contact:

Re:Apple un Mac

Post by edijs »

Vienmēr atvērts diskusijām. :)
Saab 900OG T8 '84., Saab 9000 Aero Maptun Stage 3, Saab 9000 Aero Hirsch Performance Stage 1
Saab 9000 rezerves daļas - http://9000.lv/ - 26 316 361
User avatar
lawyer
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 8236
Joined: Thu Jun 05, 2008 8:25 am
Location: Ādaži-Rīga

Re:Apple un Mac

Post by lawyer »

Tas par operētājsistēmām... Bet kā ar tādu ikdienā nepieciešamo programmu kopumu kā MS Office? Tas tak darbojas tikai sajūgts ar MS Windows...?:huh: Turklāt, MS Office ar Open Office galīgi negrib saprasties - MS Office kategoriski atsakās atpazīt Open Office datnes un never ne par ko vaļā... Ja varētu tik vienkārši izlīdzēties kā ar MS Office 2007 datņu atvēršanu iekš MS Office 2003, tad jau būtu baigi OK... Stulbi, ja ko aizsūtu partnerim Zemes otrā galā, bet tas to nevar atvērt, jo ir tāds mietpilsonis, ka lieto MS Windows un MS Office, bet es progresīvais esmu pārgājis uz Linux un Open Office... Kamēr šī savietojamības problēma netiks atrisināta, es lietošu Windows (gaidu Windows 7 - tad arī centīšos nomainīt laptopu uz ko modernāku) un MS Office...
Live as you should die tomorrow, learn as you would live forever ;)
User avatar
uculs
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 2124
Joined: Tue Jan 15, 2008 12:44 am

Re:Apple un Mac

Post by uculs »

Tas strīds ir neparko. Mans īss rezumējums. Apple, orientējas uz gala patēre†āju, priekšplānā izvirzot dizainu un lietošanas ērtumu. Bet mīnusus tur var atrast tikpat cik pārējām sistēmām. Windows ir širpotrebs, kas der visiem, attiecīgi var pieklibot kvalitāte, bet arī ir samērā draudzīga patērētājam. Linukss ir nedraudzīgāks patērētājam, bet patīk profesionāļiem. Es pieraduma pēc lietoju Windows un pašlaik mani tas apmierina, jo nekā diži labāka jau nav. Pārējās sistēmas ir savādākas, bet līdzvērtīgas. Neredzu pārliecinošus argumentus sistēmas maiņai. Esmu nedaudz izlūkojis arī pārējās divas tā teik, lai saprastu, kas tur vispār ir. Manā skatījumā tur nekas labāks nav. Šādas tādas lietas ir ērtākas bet, lai pilnvērtīgi lietotu man vēl būtu daudz ko jāmācās, bet man to nevajag, jo šajā jomā esmu tikai amatieris. Un atvaino, tieši MacOS, man likās tizla. Varbūt nav pieraduma. Toties pingvīnu man slinkums apgūt, man to nevajag. Pie tam, manuprāt, lielākais mīnuss Apple produktiem ir to ierobežošana no ražotāja puses. Vispār man nepatīk, ka man saka, kas jādara.
User avatar
elmo
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 12839
Joined: Tue Jan 15, 2008 7:08 am

Re:Apple un Mac

Post by elmo »

http://www.aboluveikals.lv/index.php?menuid=787&sub=4

Nu nezinu, nu tās cenas galīgi nenosauksi par demokrātiskām!

Par Ls 600 vēl varētu domāt bet nu tāda komplektācija, kas man patiktos redz velk uz Ls 1600, bet mans saprāts to nu nekādi nespēj sagremot!

PS: Turklāt Edijs te kaut ko runāja par to, kāpēc mēs braucam ar saabiem, nevis fordiem! Es savu SAABu pirku tāpēc, ka tas bija vislabāk nopakotais auto, ko par to naudu varēja dabūt!

tieši tāda pati filosofija mani ir uz Ķapļopiem! :)
User avatar
Smith
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 2049
Joined: Tue Jun 10, 2008 2:11 am
Location: Riga

Re:Apple un Mac

Post by Smith »

lawyer wrote:Tas par operētājsistēmām... Bet kā ar tādu ikdienā nepieciešamo programmu kopumu kā MS Office? Tas tak darbojas tikai sajūgts ar MS Windows...?:huh: Turklāt, MS Office ar Open Office galīgi negrib saprasties - MS Office kategoriski atsakās atpazīt Open Office datnes un never ne par ko vaļā... Ja varētu tik vienkārši izlīdzēties kā ar MS Office 2007 datņu atvēršanu iekš MS Office 2003, tad jau būtu baigi OK... Stulbi, ja ko aizsūtu partnerim Zemes otrā galā, bet tas to nevar atvērt, jo ir tāds mietpilsonis, ka lieto MS Windows un MS Office, bet es progresīvais esmu pārgājis uz Linux un Open Office... Kamēr šī savietojamības problēma netiks atrisināta, es lietošu Windows (gaidu Windows 7 - tad arī centīšos nomainīt laptopu uz ko modernāku) un MS Office...
Ko tur daudz par MSofficu un Open Officu. Ja Windows Office 2003 neatpazīst officu 2007, ja nav saglabāts vecākā versijā, totālais sviests...:angry:
Toyota RAV4, LPG&Kellys Lagon
User avatar
edijs
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 5114
Joined: Wed Jan 16, 2008 8:03 am
Location: Riga
Contact:

Re:Apple un Mac

Post by edijs »

lawyer: bet tu tak vari no sava OpenOffice seivot *.doc formātā, pirms sūti kādam čubrikam otrā pasaules malā, vai ne? Tu vari uzstādījumos ieķeksēt, lai šams vienmēr seivo .doc formātā, ja notiek regulāra dokumentu aprite ar citiem lietotājiem, kuri lieto microsoft office. Arī docx formātu openoffice tagad ver vaļā. Vispār ir jau arī Microsoft Office priekš OSX - un es teiktu, ka ērtāka par ms office 2000/2003 toč. Ok, tagad atnāca Office 2007, kurš man šķiet tā pa lielam ņemot baigi ok, beidzot solis uz priekšu. office 2008 for mac vēl neesmu ietestējis. Bet nu.. man tādiem rakstu darbiem ar iWorka Pages ir atliku likām. Un priekš tāda neadvancēta lietotāja tas pavisam noteikti ir ērtāks un saprotamāks teksta redaktors, par microsoft offici. Un var no viņa gan noseivot .doc formātā, gan arī pats viņš labi saprot un prot atvērt citus .doc failus. Tā ka - ja vien diendienā nesanāk ņemties ar n'to dokumentu kaudzēm, imho šis nav arguments. Un savietojamības problēma Microsoft pusē visdrīzāk arī netiks atrisināta. :) Respektīvi Microsoft Office nepratīs atvērt svešus formātus un eksportēt tajos, jo tas tak nav izdevīgi - tas tikai vairotu citas programmatūras popularitāti.

uculs: Pirmkārt - strīda nav. :) Otrkārt - "Windows [..] ir samērā draudzīga patērētājam" Man domāt, ka tā tomēr ir pieraduma vaina. Vai arī es tad īsti nesapratu, ko tu domā ar "draudzīgāka". :) Vai tas, ka sistēma netiek veidota maksimāli ērta un vienkārša lietotājam, ir "draudzīgi"? Man šķiet, ka tad jau pēdējie Ubuntu Linukši ir lietotājam draudzīgāki - uzinstalē un lieto, dažus vajadzīgos softus pievelkot klāt caur add/remove programms. Mana mazā māsiņa arī uzlika sev Ubuntu saviem spēkiem un lieto jau kādu laiciņu. Un nesūdzās, pareizāk sakot sajūsminās. Viss vajadzīgais (skype/firefox/vlc/torrenti/openoffice) ir, nekas nekarās, var šādus tādus vizuālos efektus iespējot, kas padara sistēmu acīm tīkamāku (cik nu tas no lietojamības viedokļa ir vajadzīgs, bet zin kā - ir cilvēki, kuriem patīk paspēlēties ar savu kompīti, personalizēt to). Un par to, ka pingvīns patīk profesionāļiem - jā, bet jāskatās, kādiem profesionāļiem. Tiem, kas kaut ko programmē un adminē un paši jēdz sašķūnēt to sistēmu tādu, kā paši vēlās - tiem jā. Viņiem patīk, ja var savām rociņām kaut ko radikāli pamainīt sistēmā pēc saviem ieskatiem. Ok, varbūt ne radikāli, varbūt tieši kādu sīkumu pielabot, kas pašiem netīk. Te nu ir tā atvērtā koda priekšrocība. Bet kaut kādi mūziķi, dizaineri, video montāžisti, utt. - tie gan ar pingvīniem ir uz jūs, jo uz pingvīna vienkārši nav attiecīgā softa nodrošinājuma. Savukārt uz Osx ir. Un atsevišķās pozīcijās pat labāks - teiksim to pašu Final Cut tak izmanto ne viena vien seriāla montēšanai. Un esmu dzirdējis, ka tiekot uzskatīt gan par labāku esam kā analogi uz windows platformas atrodamie softi (tas pats adobe premiere), gan lētāks. Cenās neesmu iedziļinājies, bet video rullīši par funkcionalitāti ir iespaidīgi. Mūzikā jau arī - tas Logic Studio ir tik tiešām spēcīgs rīks.

elmo: nu tu jau arī skaties tūlīt Latvijas cenas. :) Skaties Apple lapā, lai mierīgāka sirds. :) Un kādā komplektācijā tad tu gribi to kompīti? To apakšējo, jauno MacPro ar 17" pa 1669 Ls ābolveikala lapā? Apples lapā tāds pats pa 2500 dolāriem. Bet tev tiešām vajag tos resursus tādus? Ar 2.53 un 2.26 ghz pročiem ir pa īsu? :) Es joprojām dzīvoju uz 2 ghz T7200 procesora un ne reizi neesmu izjutis pēc kā ņiprāka, pat griežot vairākus palielus softus vienlaikus. Tas, kas aptrūkstās vienā brīdī, ir operatīvā atmiņa. T.i. - ar 2gb tik tiešām bija ļoti pa īsu, savukārt ar 4 gb ir taisni laikā, ne reizi nav aptrūcies. Ok, lielus video es nemontēju diendienā. :) Bet gadās. Nu lūk. Un tagad pasaki, ko tu vēl vari nopirkt pa tiem 1250 latiem? Ar tādu pašu 2.8 ghz proci, 4gb ramu, ar divām videokārtēm (geforce 9400+9600), 500gb cietni. Un ierēķinot arī operētājsistēmu, par kuru goda vārds nebūtu žēl nolikt 100 dolārus vairāk kā par windows. :) BEEET - vai tev tiešām vajag tās 17"? Es vienu brīdi arī fanoju par 15-15.4 laptopiem ar lielo izšķirtspēju (t.i. 1440*1050, 1680*1050), bet tad sapratu, ka laptopam ir jābūt primāri lietojamam kā laptopam - mazam, ērtām viegli paņemamam līdzi, ērtī paņemamam gultā, lai pirms gulētiešanas ielīstu forumā. :) Attiecīgi - laptopu ne pārāk lielu, bet mājās uz galda lielu monitoru. Kad gribam, varam pieslēgties, parediģēt bildes, pamontēt safilmētos video, uzraut kādu geimu. Pārējā laikā ikdienišķajām vajadzībām gana pietiek ar mazo ekrānu. Un šitais vispār neattiecās uz Mac'iem vien. Līdz tam es aizdomājos jau pirms gadiem diviem, kad pirku patreizējo dell'u - 14.1" laptops un mājās uz galda vienkārši liels monitors. Atnāc mājās, pieslēdz pie dockstationa un lieto kā lielo kompi savu laptopu.

P.S. Pasargdies', lai tik kāds nepadomā, ka es te mēģinu demagoģēt. :D Es cienu citu viedokli, tikai izklāstu arī savējo.
Saab 900OG T8 '84., Saab 9000 Aero Maptun Stage 3, Saab 9000 Aero Hirsch Performance Stage 1
Saab 9000 rezerves daļas - http://9000.lv/ - 26 316 361
User avatar
mixeris
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 4125
Joined: Mon Jan 14, 2008 4:47 pm
Location: Rīga, Latvia

Re:Apple un Mac

Post by mixeris »

Smith wrote:
lawyer wrote:Tas par operētājsistēmām... Bet kā ar tādu ikdienā nepieciešamo programmu kopumu kā MS Office? Tas tak darbojas tikai sajūgts ar MS Windows...?:huh: Turklāt, MS Office ar Open Office galīgi negrib saprasties - MS Office kategoriski atsakās atpazīt Open Office datnes un never ne par ko vaļā... Ja varētu tik vienkārši izlīdzēties kā ar MS Office 2007 datņu atvēršanu iekš MS Office 2003, tad jau būtu baigi OK... Stulbi, ja ko aizsūtu partnerim Zemes otrā galā, bet tas to nevar atvērt, jo ir tāds mietpilsonis, ka lieto MS Windows un MS Office, bet es progresīvais esmu pārgājis uz Linux un Open Office... Kamēr šī savietojamības problēma netiks atrisināta, es lietošu Windows (gaidu Windows 7 - tad arī centīšos nomainīt laptopu uz ko modernāku) un MS Office...
Ko tur daudz par MSofficu un Open Officu. Ja Windows Office 2003 neatpazīst officu 2007, ja nav saglabāts vecākā versijā, totālais sviests...:angry:
Offtopic. Nolādē compability pack un viss strādā :)

Bet cik zinu tad ir Microsoft Office pieejams arī MACiem, bet var jau izmantot arī Apple piedāvātos rīkus un OpenOffice.
Bet nu jebkuras saderības starp šiem produktiem ir jārisina atsevišķi.
User avatar
edijs
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 5114
Joined: Wed Jan 16, 2008 8:03 am
Location: Riga
Contact:

Re:Apple un Mac

Post by edijs »

Smith wrote:Ko tur daudz par MSofficu un Open Officu. Ja Windows Office 2003 neatpazīst officu 2007, ja nav saglabāts vecākā versijā, totālais sviests...:angry:
Wordam/Excelim/Powerpointam 2003 vēl var pieinstalēt šito - http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en un viņš sāks saprast office 2007 formātu. Bet ar Microsoft Projectu sūdīgāk, vecais nesaprot jaunā failus. Kādu laiku nācās šad tad sūtīt atpakaļ meilus ar tekstu "pārseivojiet tak vecākā formātā". Tad tika iepirkti uzņēmumā pāris 2007'ie Projecti un gadījumā, ja tiek iesūtīts kāds jaunā tipa fails, tad to pie vienas no šīm darbastacijām ar jauno projectu fails tiek pārseivots vecākā formā. Bet nu... lieka ņemšanās. Cik tad tur būtu darba Microsoftam uztaisīt pluginu arī Projectam, bet nekā, viņi i netaisās to darīt.
Saab 900OG T8 '84., Saab 9000 Aero Maptun Stage 3, Saab 9000 Aero Hirsch Performance Stage 1
Saab 9000 rezerves daļas - http://9000.lv/ - 26 316 361
User avatar
uculs
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 2124
Joined: Tue Jan 15, 2008 12:44 am

Re:Apple un Mac

Post by uculs »

Nu, labi neesmu IT specs, un baigos sīkumos nevienu neesmu petījis. Ar profesionāliem es domāju ar IT jomu saistītos, pretējā gadījumā varam piesaukt arī zinātniekus un lauksaimniekus, kam šis viss ir pie pakaļkājas.
Bet runājot par parastu ikdienas lietotāju, tam vispār ir vienalga, ko lietot, kaut vai DOS, ka tik kāds parāda kā tas viss darbojas. Pie tam runājot lietotāju programmām kā office paketi utt, tad lietotājs, kuram šis programmas ir kā palīgs darba, bet ne tiešais darba instruments vispār neredz atšķirību un nesaprot, kas viņam ir datorā. Ja tu gribēsi tādam ieskaidrot, ka OpenOffice dokumentus noseivot *.doc formātā, tad ātrāk un lētāk ir atbraukt no Amerikas un to visu pašam salikt nekā ieskaidrot pat ne pa telefonu. Esmu tādā kolektivā un vienīgais ko apkārtējie zina ir kā to programmu atvērt, kaut ko ierakstīt un noseivot. Advancētākie māk arī kopēt un peistot, bet tikai ar peles palīdzību. Maksimizēšana, minimizēšana un tamlīdzīgi termini izteikti vārdos viņiem ir ķīniešu ābece, nemaz nerunājot par rīku joslu vai nedod die's, kaut ko vēl citu.
User avatar
elmo
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 12839
Joined: Tue Jan 15, 2008 7:08 am

Re:Apple un Mac

Post by elmo »

mixeris wrote:
Smith wrote:
lawyer wrote:Tas par operētājsistēmām... Bet kā ar tādu ikdienā nepieciešamo programmu kopumu kā MS Office? Tas tak darbojas tikai sajūgts ar MS Windows...?:huh: Turklāt, MS Office ar Open Office galīgi negrib saprasties - MS Office kategoriski atsakās atpazīt Open Office datnes un never ne par ko vaļā... Ja varētu tik vienkārši izlīdzēties kā ar MS Office 2007 datņu atvēršanu iekš MS Office 2003, tad jau būtu baigi OK... Stulbi, ja ko aizsūtu partnerim Zemes otrā galā, bet tas to nevar atvērt, jo ir tāds mietpilsonis, ka lieto MS Windows un MS Office, bet es progresīvais esmu pārgājis uz Linux un Open Office... Kamēr šī savietojamības problēma netiks atrisināta, es lietošu Windows (gaidu Windows 7 - tad arī centīšos nomainīt laptopu uz ko modernāku) un MS Office...
Ko tur daudz par MSofficu un Open Officu. Ja Windows Office 2003 neatpazīst officu 2007, ja nav saglabāts vecākā versijā, totālais sviests...:angry:
Offtopic. Nolādē compability pack un viss strādā :)

Bet cik zinu tad ir Microsoft Office pieejams arī MACiem, bet var jau izmantot arī Apple piedāvātos rīkus un OpenOffice.
Bet nu jebkuras saderības starp šiem produktiem ir jārisina atsevišķi.

Vo vo atnāk man sisadmins uzliek to saderības paku, bet pēc 10 min es šim zvanu un prasu, a kāpēc saglabājot atsūtīto docx. failu doc. formātā man garumzīmju un mīkstinājuma zīmju vietā parādās kvadrātiņi un izlec uzraksts, ka formatējumu nav iespējams saglabāt!? Kasa pauri un kaut ko murmina no sērijas "nu ņiznaju". Tad uzliek kaut kādu jaunāku paku, nodievojas, ka tagad nu viss strādās un pazūd dillēs! Kā tad, atnāk nākamais līgums ar visiem track changes iestatījumiem un sākas, ka nevar iekš Open office uzlikto iekrāsojumu noņemt. Protams, ka sisadminim viss vienalga, viņš var izprintēt līgumu ar visiem trakčendžiem un atstiept tādu parakstīšanai! :D
Man kā cilvēkam kas ikdienā strādā ar teksta failiem visi šie sīkumi ir ļoti būtiski, un kamēr nav panākta vienošanās par vienotiem standartiem, es lietošu MS Office tikai tādēļ, ka tas ir vispopulārākais un jebkurš opaps savā ģerevņā varēs strādāt ar manis gatavoto dokumentu bez aizķeršanās.
Post Reply