Ābolu sidrs

Bez SAAB'iem nomoka arī citi jautājumi
User avatar
ZingZeng
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 2261
Joined: Fri Jan 18, 2008 7:41 am

Re: Ābolu sidrs

Post by ZingZeng »

Nu man no tevis nosauktajiem blakus efektiem nekas nav :whistle:
Patreiz ir izspiesti kādi 120 litri, 40 rūgst vincikā, bet pārējais ko ziemā dzert.
No 9-5 vagona bagāžniekas, kura smuki saliktas beņķu augstumā kastes ar āboliem, sanāk kādi 50 litri sulas.
User avatar
Yukki
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 2459
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:19 pm
Location: Teika

Re: Ābolu sidrs

Post by Yukki »

Man jau/tikai 33litri, izgriezti pašrocīgi ar žuravinka tipa (cetrifūga) aparātiņu.
Es tik no laukiem kādu maisu paķeru, bet kur Tu viņus ved, ja, Tev visi pričendāli mājās uz vietas taču bija:O

Dajoš pa soļiem pasterizēšanas tehnoloģiju ābolu sulai, jo man viengad puse produkcijas aizgāja sidrā, pagāšgad nekas nesarūga. Vīnu netaisu, man vajag bērniem.
Daru tā:
-ņemam ābolus, iespēju robežās nogriežam puvekļus, apdauzījumus etc, lai paliek tikai "normālā" daļa. Šo es nespēju iedomāties, kā notiek, ja ābolu ir daudz, neviens taču tos pārāk nešķiro labajos/sliktajos, ko?
-sulu saleju 5l ūdens bundžās, kuras salieku uz mutes, lai "tīrā"sula sakrājas apakšā, čužas augšā. Šis drošvien izpaliek tiem, kas spiež, nevis griež lielveikala centrifūgās, jo tām ir daudz "putras"
-bundžai izduru caurumu dibenā, paveru mazliet korķi, sulu saleju grāpjos, iespēju robežās caur marli tikai "tīro", lai putas un čužas paliek bundžās, kuras izmetu (neekoloģiski:()
-uzkarsēju līdz 80C, pa vidam nosmeļot putas
-uz aci pielieku cukuru. Viengad laikam neliku, jo saldi āboli, bet tad kāds pateica, ka to vajag kā konservantu
-saleju atkal caur marli pirms tam līdz 100C uzkarsētos traukos - 3 burkās vai 2 alus pudelēs
-aizvākoju ar karstā ūdenī mērcētiem vākiem. Uzreiz vai nākošajā rītā?
-apmetu burkas uz mutes, laikam lai saprastu, vai vāks tur. Haha, ja neturētu, sula būtu pa visu virtuvi:D
-cik varu sabāžu pagrabā vecā leduskapī, atstājot vietu alum, pārējo salieku silta (~10C, ziemā mazāk) pagraba (auksta man nav) plauktos.
-ziemā taisam vaļā, dzeram tīrā veidā, daži nezkāpēc jauc ar ūdeni, kas man liekas stulbi.
User avatar
elmo
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 12839
Joined: Tue Jan 15, 2008 7:08 am

Re: Ābolu sidrs

Post by elmo »

Yukki wrote: -cik varu sabāžu pagrabā vecā leduskapī, atstājot vietu alum, pārējo salieku silta (~10C, ziemā mazāk) pagraba (auksta man nav) plauktos.
-
Cik vari, tad sabāz ledusskapī svaigi spiestu sulu un sasaldē!
Ziemā, kad atlaidināsi būs :dance: ar visiem vitamīniem! :wink:
User avatar
Yukki
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 2459
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:19 pm
Location: Teika

Re: Ābolu sidrs

Post by Yukki »

elmo wrote:
Yukki wrote: -cik varu sabāžu pagrabā vecā leduskapī, atstājot vietu alum, pārējo salieku silta (~10C, ziemā mazāk) pagraba (auksta man nav) plauktos.
-
Cik vari, tad sabāz ledusskapī svaigi spiestu sulu un sasaldē!
Ziemā, kad atlaidināsi būs :dance: ar visiem vitamīniem! :wink:
Man nav lielas saldētavas - parasts vecais sadzīves ledusskapis, kur saldētava jau pilna ar zemenēm, saldējumu, bet ledusskapja daļā ir sulas, ievārījumi, baltvīns un alus :think:
User avatar
elmo
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 12839
Joined: Tue Jan 15, 2008 7:08 am

Re: Ābolu sidrs

Post by elmo »

Yukki wrote:
elmo wrote:
Yukki wrote: -cik varu sabāžu pagrabā vecā leduskapī, atstājot vietu alum, pārējo salieku silta (~10C, ziemā mazāk) pagraba (auksta man nav) plauktos.
-
Cik vari, tad sabāz ledusskapī svaigi spiestu sulu un sasaldē!
Ziemā, kad atlaidināsi būs :dance: ar visiem vitamīniem! :wink:
Man nav lielas saldētavas - parasts vecais sadzīves ledusskapis, kur saldētava jau pilna ar zemenēm, saldējumu, bet ledusskapja daļā ir sulas, ievārījumi, baltvīns un alus :think:

Cik tur tā darba, 40 laši un tev ir vieta 200 litriem sulas! :mrgreen:
http://www.ss.lv/msg/lv/electronics/hom ... echox.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Izspied, salej plastmasas pudelēs, iemet lediniekā un sjo....
Sterilizēt, vārīt,meklēt speciālu taru, vākot.....pārāk liela ņemtne.
Last edited by elmo on Thu Sep 12, 2013 1:46 pm, edited 1 time in total.
saule
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 564
Joined: Mon Jan 28, 2008 7:36 am
Location: Sigulda

Re: Ābolu sidrs

Post by saule »

Teorētiski pasterizētu sulu vajadzētu varēt uzglabāt kaut vai istabā. Veikalos tak jamā nestā ledusskapī. Salej burkās, uzliec vākus, bet neaizskrūvē un stundiņu cepenē izkarsē 80-95C temperatūrā, tad griez ciet un lai atdziest. Teorētiski. Praksi nezinu, sulu netaisu, negaršo ne man, ne citiem.
User avatar
ZingZeng
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 2261
Joined: Fri Jan 18, 2008 7:41 am

Re: Ābolu sidrs

Post by ZingZeng »

Yukki, es nespēju izsekot tavai sarezģītai tehnoloģijai :mrgreen:
Mēs daram pavisam vienkārši:
1. salasītos ābolus nomazgājam.
2. izgriežam puvumus, uz iesitumiem nereaģēju, bet sieva gan.
3. sasmalcinu abolus smalcinātājā.
4. sulu spiedē izspiežu no sasmalcinātajiem āboliem sulu.
5. visu izspiesto sulu saleju pastaisītā ņeržas 40 litru katlā.
6. lieku katlu ar sulu uz plīts karsēties.
7. izmazgaju trīslitrenes un tās ar verdosu ūdeni izplaucēju.
8. kad katlā sula uzmet pāris burbuļus, griežu gāzi nost.
9. vienā mierā visu ar kausiņu saleju pa burkām un aizvākoju ar konservu vāciņiem (arī noplaucētiem).

Pēc tam turu burkas kur gribu, virtuvē, koridorā vai pagrabā, viss vienalga, galvenais lai nesasalst.
GuntisG
Forums - otrās mājas
Forums - otrās mājas
Posts: 639
Joined: Tue Jan 15, 2008 5:20 am
Location: Roja

Re: Ābolu sidrs

Post by GuntisG »

Es daru gandrīz tāpat, kā ZZ, tik ar nelielām atšķirībām, ka:
1) ir savādākas (manuprāt vienkāršākas) konstrukcijas smalcinātājs (bet tas rezultātu nemaina);
2) kamēr karsē sulu, nosmeļu putas;
3) karsējam nevis līdz burbulim, bet ar grādīzeri ik pa laikam pamēra sulas t un, kad ir sasnegti 80 grādi, tad izslēdz plīti (elektriskā ar stikla virsmu);
4) vēlams tomēr burkās liet vēl siltu sulu un tūlīt aizvākot, jo atdziestot sula saraujas un ar vakuumu pievelk vāciņu ciešāk klāt. Nu tā kā labāk noblīvējas vāciņi.

Burkas uzglabājam diezgan siltā pagrabā un vēl nekādas bojāšanās pazīmes nav manītas. Parasti gan sula tiek izdzerta diezgan ātri, varbūt tāpēc nepaspēj sabojāties.
User avatar
Yukki
Saab Kluba biedrs
Saab Kluba biedrs
Posts: 2459
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:19 pm
Location: Teika

Re: Ābolu sidrs

Post by Yukki »

Tā kā šogad ābolu ir daudz un es ar savu lielveikala aparātu netieku galā, beidzot atradu variantu blakus zvērkāvja mājām, kur onkulis spiež sulu no atvestajiem āboliem - Ls 0.1/l Var sarunāt, ka noteiktajā laikā atved un pēc stundas klātstāvēšanas brauc mājās ar saulu, vai atstāj maisus rindā un atbrauc, kad sula ir gatava (manā gadījumā tas bija 22:00:). Operatīvi un ērti, ja neskaita to, ka ābolus vedu no laukiem piekrāvis auto līdz jumtam un atsperēm, bērniem sēžot kkur zem tā visa :lol:
Vakarnakti pavadīju pie grāpjiem, ceru, ka visu izdarīju pareizi un visa tā tonnāža silta pagraba plauktos nesaies vīnā, kas man ne pārāk garšo :twisted: Centos nepārkarsēt, lai vairāk vitamīni saglabājas...
Ja vienbrīd domāju, ka jāveido/jāpērk pašam mājās kautkas līdzīgs ZZ monstrozajam aparātam, tad tagad saprotu, ka man tas nav ne vajadzīgs, ne arī izdevīgi no finansiālā viedokļa.
Ja kādam interesē: sulas spiedējs Bukultos. Viņam elektromotors kastē griež apaļu metāla rīvi, pēc tam tas viss tiek vairākās kārtās sakrauts ... pārveidotā malkas cērtamājā aparātā, kur kompresors, velkot troses, saspiež putru sulā. Neattapu sabildēt. Vai nu man tā šķiet vai kā, bet spiesta sula garšo savādāk, kā Stollara centrifūgā izgrieztā, es teiktu, ka grieztā garšo labāk, bet iespējams ābolu šķirne nav bez vainas.
Post Reply